Neuro Linguistisch Programmeren (NLP)

NLP is afgeleid van de volgende betekenissen:

  • Neuro: je innerlijke ervaring is het resultaat van weergaven van het centrale zenuwstelsel
  • Linguïstiek: de taal die wij gebruiken om die weergaven te ordenen
  • Programmeren: het idee dat wij onze innerlijke weergave van de wereld kunnen organiseren om specifieke doelen te bereiken.

NLP maakt gebruik van jouw vermogens om te voelen, te zien, te horen, te ruiken en te proeven. Er is een patroon in je waarnemingen, gedragingen, gevoelens, gedachten en overtuigingen. Het vormt de bril waardoor jij de wereld bekijkt.

NLP is Communicatie

Communicatie is het overbrengen van een boodschap van ene persoon naar een andere.

Een mens kan niet ‘niet-communiceren’. Ook als je niet wilt of kunt praten communiceer je. Zo gauw er een ander mens in jouw buurt is en je bent je daarvan bewust, breng je boodschappen over. Zelfs als je heel stil zit en niets zegt. Je hele gedrag – met of zonder woorden - is een vorm van communicatie.

Lichaamshouding, gezichtsuitdrukking en intonatie vormen samen de verpakking van wat je wilt overbrengen.

NLP is Modelleren

Als baby en peuter begin je al met modelleren. Je wilt alles na doen, zelf doen. Ontdekken hoe je dingen zelf kan doen. Je ziet hoe je moeder pap voor jou op een lepeltje schept en dat in je mond stopt. Dat wil je zelf ook proberen. Je ziet de mensen om je heen lopen en gaat dat imiteren. Alles wat je doet, doe je na van anderen. Andere mensen zijn jouw voorbeeld. In feite kun je – als het binnen je vermogen ligt – alles leren, wat ooit iemand voor jou heeft gedaan. Binnen het NLP zijn er veel technieken om jouw probleem (of problemen) te benaderen. Alle technieken die worden gebruikt zijn ontstaan naar model van ideeën van bekende psychiaters en psychologen.