Burn-out en stressklachten

Er is niets mis met gezonde stress, deze stress kan zelfs een positieve effect hebben op lichaam en geest. Het zorgt ervoor dat je net iets beter kunt presteren en dat je in actie komt als er gevaar is. De stresssituatie en de uitdaging staan in verhouding waardoor je lichaam en geest voldoende tijd hebben om te herstellen. Ongezond is langdurige stress. Door aanhoudende druk in je werk- of privésfeer is er vrijwel geen ruimte om je energievoorraad weer tot 100% aan te vullen.

Druk, drukker, drukst

Nee zeggen doe je niet want wat zal die ander dan wel niet zeggen of denken. Je bent zo druk met van alles en nog wat voor iedereen en alles thuis en op het werk, in verenigingen en besturen dat je jezelf helemaal vergeet.

De druk van alle ballen in de lucht houden geeft stress. Wanneer die druk en stress een aantal maanden duurt geeft dat spanningsklachten.

Naast lichamelijke klachten als slaapproblemen, hoofdpijn, rugpijn, hyperventilatie, buikpijn, etc. kun je ook mentaal emotionele klachten ervaren als concentratieproblemen, prikkelbaar zijn, kort lontje, somber, onzeker, etc.

Herken je deze klachten? Sta dan stil bij hoe het met de balans in jouw leven is. Het tijdig onderkennen van de disbalans in je leven maakt dat je een burn-out kunt voorkomen.

Preventieve ondersteuning maakt dat je niet in de negatieve spiraal komt.


Van spanning naar ontspanning
Van moeten naar willen
Van energie-vretende naar energie-gevende dingen / activiteiten

Opgebrand

Een burn-out, letterlijk vertaald ‘opgebrand’, is het eindstadium van een lange periode van stress en overbelasting. De signalen van je lichaam heb je genegeerd. Je bent jezelf voorbij gelopen. De emmer is leeg. Je kan gewoon niet meer en niets is meer leuk.

Stress en burn-out kan werk gerelateerd zijn maar ook in de privésfeer kan veel stress zijn dat leidt tot een burn-out. Denk aan het overlijden van een dierbare, ziekte, mantelzorgen, examens, sollicitaties, etc.. Soms is het een combinatie van werk en privé.

De rode draad bij stress en burn-out therapie -ook preventief- is:

  1. Accepteren van stress/burn-out om zo de balans in je leven te hervinden. Rust, ontspanning en structuur zijn hierbij belangrijk. Samen gaan we aan de slag met ontspanningsoefeningen en je krijgt handvatten hoe om te gaan met jouw klachten.
  2. Ontdekken van de oorzaak/oorzaken om zo vervolgens te leren hoe jij, het beste voor en met jezelf, om kunt gaan met periodes van grote druk dan wel stressvolle situatie(s).
  3. Thema’s als persoonlijke grenzen, moeten en willen, balans privé en werk, timemanagement, perfectionisme, nee-zeggen, etc.. Opbouwen, leuke dingen zien!

Ik werk vanuit een eclectische visie. Dat betekent dat ik aandacht geef aan jou als mens zo nodig op mentaal, fysiek en emotioneel/sociaal gebied.

 

Heb je behoefte aan meer informatie of vragen wat ik voor je kan betekenen? Wil je een afspraak maken?

neem gerust contact op