Staat je klacht er niet bij

Relatiegesprekken

In elke relatie komen wel een problemen voor. Soms is het moeilijk om samen de kracht te vinden jullie probleem op te lossen. Op die momenten biedt relatietherapie jullie een helpende hand.

Communicatie speelt een belangrijke rol in relaties. Jullie leren op een autonome manier met elkaar te praten, bij jezelf te blijven en toch in verbinding te gaan en te zijn. Het uitspreken van eigen behoeftes speelt hierin een rol. Samen kijken we hoe jullie hier je weg in kunnen vinden.

Individuele relatietherapie

Ondervind jij problemen in je relatie en wil je partner niet mee dan kun je kiezen voor individuele relatietherapie. In de therapie staat centraal waar jij persoonlijk in je relatie tegen aanloopt en wat jouw mogelijkheden zijn om er zelf wat aan te doen. Op deze manier ontdek je nieuwe inzichten. Jij staat zelfstandig in je relatie en  verandering van jouw gedrag heeft ook zijn effect op het gedrag van je partner. Mogelijk dat op een later moment jouw partner alsnog meekomt maar het kan ook zo zijn dat jullie problemen zijn opgelost.

Wel klachten maar "niet ziek"?

Ondanks dat artsen jouw klachten niet medisch kunnen verklaren betekent het niet dat je er geen last van hebt of dat er geen oorzaak is. Je klachten kunnen een grote belemmering geven in je sociale leven en in je functioneren op je werk. Huisartsen noemen dit SOLK ofwel "Somatisch Onvoldoende begrepen Lichamelijke Klachten".

De beschrijving van Solk volgens de Richtlijn van de Huisartsen Genootschap luidt:


“Er is sprake van somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten indien lichamelijke klachten langer dan enkele weken duren en als er bij adequaat medisch onderzoek geen aandoening is gevonden die de klachten voldoende verklaart”.

Globaal kunnen Solk klachten zijn:

  • Buik- en darmklachten
  • Maagklachten
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Concentratie / geheugenklachten
  • Pijn in ledematen

De oorzaak is vaak een combinatie van psycho-sociale factoren waarbij er geen evenwicht meer is in ontspanning en spanning. Met o.a. hypnotherapie en leefstijl gesprekken krijg je inzicht in de oorzaak waardoor je weer balans in je leven kunt creëren en je klachten kunnen verminderen of misschien wel zelfs verdwijnen.

Wat als je klacht of probleem niet genoemd wordt?

Het kan zijn dat jouw probleem of klacht er niet bij staat. Neem dan gerust contact op om te informeren of ik je op je pad een stap verder kan begeleiden.