PRAKTIJK VOOR COACHING EN HYPNO- / PSYCHOTHERAPIE
ATIE ANDRIESSEN

Regressietherapie
Volgens het woordenboek is regressie de ‘terugkeer tot een vroegere toestand; terugval in een kinderlijk gedragspatroon’.

Als we het hebben over regressietherapie is de uitleg wat minder zakelijk. In regressietherapie betekent regressie dat je van het ‘hier en nu’ terugkeert naar het verleden om een oude, traumatische ervaring waar je nu nog steeds last van hebt te kunnen herbeleven. Het lijkt op het bladeren in een oud fotoalbum. Je kunt helemaal teruggaan naar je kinderjaren. Dat is ook een soort regressie.

Bij jouw probleem voel je bepaalde emoties of pijn in lichaam of je hebt er een bepaald beeld bij. Het is niet mogelijk het probleem op te lossen of het los te laten. Je wilt de oorzaak van het probleem achterhalen. Dan is regressietherapie misschien een mogelijkheid voor jou.

Met je probleem, je emoties en je pijn blader je terug in het fotoalbum van je leven. Terug naar het eerste moment. Dat kan in je huidige leven zijn, maar het kan ook gebeuren dat je een beeld krijgt of in een denkbeeldige situatie terecht komt uit een andere tijd, een tijd die niet in je fotoalbum staat.
Dat beeld, of die situatie geven je wel inzicht in het ontstaan van je probleem. Als je het verkregen inzicht kunt koppelen aan het NU kun je veranderen en de oorzaak van je problemen een plek geven. Dat leidt tot een bevrijding waardoor je verder kunt met je leven, zonder dat het probleem je nog hindert.