PRAKTIJK VOOR COACHING EN HYPNO- / PSYCHOTHERAPIE
ATIE ANDRIESSEN

Hypno- / Psychotherapie
Hypno-/psychotherapie is een van de oudste vormen van psychotherapie. Jij staat als totale persoon centraal bij deze therapie. Niet de klachten wordt behandeld, maar de oorzaak ervan. Daardoor zullen je klachten verdwijnen. Hypno-/psychotherapie is dan ook een verbale therapie, het is belangrijk dat je je therapeut veel vertelt over je klachten en je leven. Hoe meer informatie de therapeut heeft, hoe beter er gewerkt kan worden.

Een belangrijk onderdeel van deze therapie is het gericht gebruik maken van de hypnotische trance. Trance is eigenlijk niet meer en niet minder dan een natuurlijk verschijnsel, je concentreert je aandacht en krijgt op die manier inzicht in en controle over je onbewuste reacties. Je kunt gericht aangeven waar je aan wilt werken; je komt dicht bij jezelf en je gevoelens. Aan de hand van je hulpvraag worden je doelstellingen vastgesteld.

Hypnose
De hypnotherapie maakt gebruik van hypnose. Dat klinkt sommige mensen griezelig in de oren, maar eigenlijk is het een alledaagse ervaring die je regelmatig kan overkomen.
Als je bijvoorbeeld een spannend boek aan het lezen bent kan er iemand binnen komen zonder dat je dat hoort. Of wanneer je zomaar even weg droomt overdag en je je helemaal niet meer bewust bent van je omgeving.
Dan overkomt je een alledaagse of spontane trance en meestal is dat een prettige ervaring.

In hypnose gaan doe je zelf
Elke hypnose is een zelfhypnose. Als je in therapie bent is de hypnotherapeut jouw gids. Ze helpt jou een omgeving te creëren waarin je gebruik kunt maken van jouw eigen mogelijkheden. Ze doet dat door middel van vragen, opmerkingen, ontspanningsoefeningen en suggesties.
De therapie is een samenwerking tussen therapeut en cliënt(e), tussen het onbewuste en het bewuste.
In de moderne hypnotherapie blijf je altijd alert en bewust van jezelf tijdens de behandeling: jij hebt de controle! Wanneer je maar wilt kun je terugkomen in je normale manier van denken. Niemand kan je dwingen iets te zeggen of te doen wat je niet wilt.

Bijna iedereen heeft het talent om in hypnose te gaan. Voor mensen met een verslaving op het gebied van drugs of alcohol is hypnose niet geschikt, wel als ze afgekickt zijn.

Combinaties
In de hypno-/psychotherapie wordt gebruik gemaakt van verschillende andere technieken zoals regressietherapie, NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren, RET (Rationeel Emotieve Therapie), imaginatie, visualisatie etc.